27.09.2018: - Flere med hull i CV-en må få muligheter

27.09.2018
- Vi savner at flere med hull i CV-en får jobbmuligheter. Nå er det viktig at private og offentlige bedrifter går fra holdning til handling.
9867DC33-5BA3-456C-A9DB-E6D7CD94383C
SER MULIGHETER: Norge har en betydelig arbeidskraftreserve som vi må benytte, mener (fra v.) professor Victor Norman, hotelldirektør Espen Hammersvik, Oleana-gründer Signe Aarhus, NAV Arbeidslivssenters direktør Øyvind Urdal og Stormberg-sjef Steinar Olsen. Foto: Eivind A. Pettersen
Dette sa Øyvind Urdal, direktør for NAV Arbeidslivssenter, da han åpnet dagens konferanse «Raushet er god business» på Grand i Bergen sentrum. I tur og orden fikk han støtte av en rekke andre, profilerte arbeidslivseksperter.

- Vi er et rikt land med mange ressurser, men få folk. Ingen har høyere yrkesdeltakelse for A4-mennesket enn Norge. Men mange trenger hjelp med at folk sier at de tror på dem, sier NHH-professor og tidligere minister Victor Norman.

Raushet lønner seg
Bergen Næringsråd, NAV Arbeidslivssenter og Verdensdagen for psykisk helse inviterte torsdag 27. september til et seminar om hvordan raushet kan lønne seg – både for samfunnet og for bedriften. Her fikk de fremmøtte høre bedriftsledere som har tatt relasjonell ledelse på alvor, blant annet Stormberg, Oleana, Choice og Keolis.

- Det finnes mange fine eks-kriminelle på Sørlandet, og sikkert også på Vestlandet. Her er det stort potensiale. De siste syv årene har NAV vært vår viktigste samarbeidskanal, sier Steinar Olsen, daglig leder i Stormberg.

Da Olsen startet sportstøy-selskapet talte Stormberg fire ansatte med en omsetning på 3,8 millioner kroner. I dag har de 350 ansatte. 25 prosent av medarbeiderne er personer med hull i CV-en som slet med å få innpass i det tradisjonelle yrkeslivet. 

CV ikke så viktig
Hotelldirektør Espen Hammersvik på Clarion Hotel Bergen Airport er også tilhenger av å gi sjansen til dem som ved første øyekast ikke har alle papirene på plass. Hva du har på CV-en kommer i andre rekke. Et hotell har mange arbeidsoppgaver som skal løses som er såkalt "lavterskel", altså som ikke trenger fagbrev. Du kommer langt med god kundeoppfølging, serviceinnstilling, motivasjon og hardt arbeid.

- Hos oss er de personlige egenskapene dine det viktigste, ikke CV-en din. 

I NAV registrerer man nå at både sykefraværet og arbeidsledigheten går ned. I Hordaland har ikke tallene for legemeldt sykefravær vært lavere på ti år. NAV advarer nå mot at det kan bli mangel på faglærte og knallhard kamp om rekrutteringen. Da er det et paradoks at stadig flere unge under 30 år havner utenfor arbeidslivet, og i verste fall blir uføretrygdet.

- Kjernepunktet er normaliteten: Når du rekrutterer, hvem ansetter du? Hvem velger du? Det er store forskjeller i andelen sysselsatte med ulike typer funksjonshemming. Andelen sysselsatte med sansetap (nedsatt syn eller hørsel) ligger over 60 prosent, mens personer med en psykisk lidelse har betydelig større problemer med å komme i arbeid. Kun én av fire er i jobb. Samtidig vet vi at det er bra for dem å være nettopp det, sier Øyvind Urdal ved NAV Arbeidslivssenter Hordaland.
Til nyheitsarkivet
Nyheiter

Sjå eit gratis IA-Webinar

Siste nyheiter
illustrasjon arbeidsmil%c3%b8portalenIA-verktøy: Arbeidsmiljøportalen
24.08.2021
24.08.2021: IA-verktøy: Arbeidsmiljøportalen
portalen 5Video om Arbeidsmiljøportalen
17.08.2021
17.08.2021: Video om Arbeidsmiljøportalen
syk mann illHvordan følge opp sykmeldte?
16.08.2021
16.08.2021: Hvordan følge opp sykmeldte?
logo_nav
Kurs og aktivitetar

Meld deg på nyheitsbrevet

Sjå eit gratis IA-Webinar

Siste nyheiter
illustrasjon arbeidsmil%c3%b8portalenIA-verktøy: Arbeidsmiljøportalen
24.08.2021
24.08.2021: IA-verktøy: Arbeidsmiljøportalen
portalen 5Video om Arbeidsmiljøportalen
17.08.2021
17.08.2021: Video om Arbeidsmiljøportalen
syk mann illHvordan følge opp sykmeldte?
16.08.2021
16.08.2021: Hvordan følge opp sykmeldte?
logo_nav
Kurs og aktivitetar

Meld deg på nyheitsbrevet