14.06.2017: - Inkludering handler ikke om snillhet

14.06.2017
Under en fagsamling for inkluderingskompetanse presiserte jobbspesialist Siren Nordbø at god inkludering overhodet ikke handler om å senke kravene eller å være snill.
Inkluderingskompetanse%209
Opptatt av inkludering. Jobbespesialsit Siren Nordbø ved Bjørgvin distriktspsykiatrisk senter bruker individuell jobbstøtte for å få folk ut i jobb. (Foto: Anja Oen)
Nordbø har vært ansatt som jobbspesialist ved Bjørgvin distriktspsykiatrisk senter siden 2013. Hun jobber med psykosepasienter som ønsker å komme i arbeid, og bruker individuell jobbstøtte som metode.
Filosofien bak individuell jobbstøtte er troen på at alle mennesker med en alvorlig psykisk lidelse kan ha vanlig jobb, forutsatt et en finner riktig jobb og får riktig jobbstøtte.
 
Nøkkelen er en god match
­­– Når pasientene begynner å leite etter jobb viser det seg at de er mer opptatt av å finne en arbeidsgiver som ikke er så kresen enn å finne noe de virkelig har lyst til, sier Nordbø.
 
Hun jobber mye med å fylle hull i CV-en og trene på hvordan pasientene skal være ærlige uten å gå i detaljer om sykdom.
 
– Vi selger inn jobbsøkerne med den sykdommen de har, men vi vektlegger kompetansen og erfaringen som hver enkelt har for å se om dette matcher behovet arbeidsgiver har. Selv om ikke alle har vært i jobb før har jeg aldri møtt noen som ikke har gjort noe som kan overføres i en arbeidssituasjon, sier hun.
 
Bruker aldri praksisplass

Jobbspesialisten opplever at det er mindre fordommer enn man skulle tro blant arbeidsgiverne.

– De er bare mennesker selv, og ofte kommer de med egne historier hvor de forteller at de enten har slitt psykisk selv, eller at de kjenner noen som har gjort det, sier hun.
Nordbø oppdaget raskt at et ordinært ansettelsesforhold er det som gir best inkludering, og hun bruker aldri praksisplasser.

– Holdningen til arbeidsgivere som ønsker praksisplass er ofte at «her er vi så greie som gir folk noe å gjøre på». Det får folk til å føle at de ikke er gode nok. Jeg bruker kun ordinære arbeidsforhold eventuelt med lønnstilskudd i starten. Likeverdighet og ordinært arbeid ligger i individuell jobbstøtte som metode, sier hun.
 
Effekt er viktigere enn resultater
Resultatene som Nordbø og de andre jobbspesialistene i Hordaland har oppnådd, bekrefter Thorgeir Hernes fra Arbeids– og velferdsdirektoratet sitt syn på ordinært arbeid som både mål og middel.
 
– Det hendte at jeg ble buet ut av lokalet da jeg dro rundt i landet på 90-tallet og snakket med tiltaksbedriftene om at arbeidstrening i skjermet bedrift gjorde vondt verre for brukerne, sier NAV-veteranen.
 
Han fryder seg over at etaten har begynt å dreie i rett retning, men mener vi har langt igjen før vi er i mål.

– Vi laget NAV for å få flere folk i jobb, så vi må være mer opptatt av effekten på nettopp det enn resultater på andre ting vi måles på, sier han.
 
Han viser til at vi nå har samlet nok kunnskap både nasjonalt og internasjonalt om at det faktisk individuell jobbstøtte som gir den beste effekten for å hjelpe folk med psykiske lidelser i jobb.
 
– Nå skal vi overføre denne metoden på andre grupper, og jeg tror vi vil se god effekt på ungdom, innvandrere, psykisk utviklingshemmede, og folk med muskel- og skjelettlidelser, sier han.
 
Av Anja Oen
Til nyheitsarkivet
Nyheiter

Sjå eit gratis IA-Webinar

Siste nyheiter
illustrasjon arbeidsmil%c3%b8portalenIA-verktøy: Arbeidsmiljøportalen
24.08.2021
24.08.2021: IA-verktøy: Arbeidsmiljøportalen
portalen 5Video om Arbeidsmiljøportalen
17.08.2021
17.08.2021: Video om Arbeidsmiljøportalen
syk mann illHvordan følge opp sykmeldte?
16.08.2021
16.08.2021: Hvordan følge opp sykmeldte?
logo_nav
Kurs og aktivitetar

Meld deg på nyheitsbrevet

Sjå eit gratis IA-Webinar

Siste nyheiter
illustrasjon arbeidsmil%c3%b8portalenIA-verktøy: Arbeidsmiljøportalen
24.08.2021
24.08.2021: IA-verktøy: Arbeidsmiljøportalen
portalen 5Video om Arbeidsmiljøportalen
17.08.2021
17.08.2021: Video om Arbeidsmiljøportalen
syk mann illHvordan følge opp sykmeldte?
16.08.2021
16.08.2021: Hvordan følge opp sykmeldte?
logo_nav
Kurs og aktivitetar

Meld deg på nyheitsbrevet