Les IA-avtalen
Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) ble fremforhandlet av partene i arbeidslivet før jul og strekker seg fram til 2023.
Avtalen er tydelig på at det er arbeidsplassen som står i sentrum, og at det er der resultatene skal skapes. Det viktigste verktøyet i inkluderingsarbeidet er partssamarbeidet hvor også myndighetene er en viktig støttespiller.
Målsetting
Arbeidslivet er i rask endring på mange områder, og det blir viktig å møte utfordringene som følger med på helhetlig og godt forankret måte. Det er nødvendig dersom avtalens målsetting om en reduksjon av sykefraværet på 10 % skal nås. Avtalens andre mål er å redusere frafallet fra arbeidslivet. De fleste er tjent på med at så mange som mulig står så lenge som mulig i arbeid.
De ambisiøse målene krever satsing og spissing av innsatsene mot bransjer og sektorer som har størst potesial til å skape resultater. Bransjene vil bli utpekt i første kvartal 2019, og være en sentral del av det organiserte samarbeidet mellom myndighetene og partene.
Virkemidler
Økonomiske virkemidler, som var eksklusiv for IA-virksomheter i den forrige avtaleperioden, erstattes med virkemidler for hele arbeidslivet. Noen av virkemidlene er generelle, mens prioriterte virkemidler rettes mot bransjer og sektorer med potensial for å nå målsettingene. Her er noen av de nye virkemidlene:
- Ny arbeidsmiljøsatsing hvor Arbeidstilsynet sammen med bedriftshelsetjenesten, arbeidslivssentrene og organisasjonene vil være viktige bidragsytere
- Opplæring i arbeidsmiljøarbeid
- Bedre digitale tjenester i samhandlingen med arbeidslivssentrene som nå blir en tjenesteleverandør til alle virksomheter
- Økt mulighet for at flere kan ta i bruk utvidet egenmeldingsordning
- Bransjeprogrammer
Detaljene knyttet til
Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) og de ulike virkemidlene vil komme på plass i løpet av våren 2019.
Av Paal Nupen