11.05.2017: Skal få hele Norge inn i LOOP-en

11.05.2017
- JobbLOOP handler om å jobbe smartere og få mer inkludering igjen for kronene. Det er mange der ute som venter på oss, sier LOOPs initiativtaker Bosse Litsheim ved Høgskulen på Vestlandet (HVL).
Bosse%20Loop
RINGEN ER SLUTTET: - JobbLOOP er en sosial innovasjon fordi det representerer en ny måte å samarbeide om inkludering. Min opplevelse er at de fleste bedriftsledere er motiverte til å ta samfunnsansvar, sier initiativtaker og høgskolelektor Bosse Litsheim. (Foto: Eivind A. Pettersen)
JobbLOOP fungerer utmerket i Sogn og Fjordane. Nå skal LOOP lanseres i Hordaland og resten av landet. En LOOP er tre bedrifter som samarbeider om å gi tre ungdommer ett års arbeidstrening - fire måneder i hver bedrift - med tett og kompetent oppfølging fra NAV og representanter fra arbeidsgiverne.
 
Idébanken.org har intervjuet LOOP-ungdommer i Høyanger og Balestrand

Inkluderingskompetanse
- LOOP-modellen vår kan selvsagt også brukes andre steder. I tillegg til å få ungdom i jobb, øker du inkluderingskompetansen. For meg som IA-rådgiver er dette en veldig takknemlig og konkret måte å samarbeide med IA-bedrifter og NAV-kontor, sier Heidi Elisabeth Myrvold ved NAV Arbeidslivssenter Sogn og Fjordane.
 
Bedriftene er driverne og går inn med entusiasme, forpliktelse og energi. De veileder ungdommen i hvordan de skal klare oppgavene og møte forventningene i arbeidslivet. Det tette samarbeidet mellom NAV, ungdommene og bedriftene gjør at partene støtter opp om hverandre når noe ikke går som planlagt. Og det skjer rett som det er.
 
Møteplasser for de unge
- I dette samarbeidet står NAV Arbeidslivssenter og NAV-veilederen sammen. Det gjør arbeidet morsommere og støtten til ungdom og bedrift blir bedre. Bedriftene melder tilbake at de strekker seg litt ekstra når de har gode støttespillere. Vi organiserer møteplasser, skriver referat og tar tak i ting som ligger utenfor arbeidsrelasjonen, men som har betydning for å lykkes, for eksempel helse og sosiale utfordringer, sier Myrvold.
 
- Målet er at vi skal få inntil tre LOOP-er opp og gå i løpet av 2017. For å klare det må vi få NAV-kontor på banen som ønsker å jobbe med denne metodikken og vi må finne i hvert fall én arbeidsgiver som klarer å koble på to til, sier Øyvind Urdal, avdelingsdirektør ved NAV Arbeidslivssenter Hordaland.
 
Han mener ordningen er gunstig, spesielt med tanke på koblingen og kontakten mellom NAV-kandidatene og bedriftene.
 
- Denne ordningen vil treffe, det viser resultatene fra Sogn og Fjordane. Kandidatene smaker på arbeidslivet og får impulser fra flere miljøer. Muligheten for overgang til arbeid er god under eller etter LOOP-året, sier Urdal.
 
Usynlig lim
IA-rådgiver Heidi Elisabeth Myrvold mener LOOP verken er avhengig av fjord eller fjell, men man må være tålmodig og bruke god tid på forankring av samarbeidet.
 
- Det må brukes tid slik at bedriftene får et eierforhold til denne måten å jobbe på, der tre bedrifter inngår et forpliktende samarbeid. NAV må bruke ressurser på samarbeidet og være det usynlige limet. Eller som ungdommen har sagt «sånn passe mye NAV». Vi må bruke tid på å designe og arrangere møteplasser der det skapes relasjoner og forpliktelse. Og så må vi se mentorene og gi dem den nødvendige støtten. Alt dette kan gjøres hvor som helst i landet – om man tror på det og ønsker å forplikte seg, sier hun.
 
Regjeringen står bak
I 2013 fikk Bosse Litsheim ideen om å inkludere ungdom i arbeidslivet på en ny måte. På dette tidspunktet var han arbeidsgiver i bedriften SafeClean.

- JobbLOOP er en sosial innovasjon fordi det representerer en ny måte å samarbeide om inkludering. Min opplevelse er at de fleste bedriftsledere er motiverte til å ta samfunnsansvar dersom de finner et prosjekt de ser verdien av, og som er gjennomførbart, sier Litsheim.
 
Høgskolelektoren minner om at det er sterke føringer fra regjeringshold om at å ta sosialt ansvar blir viktig i tiden fremover.
 
- JobbLOOP handler om å jobbe smartere og få mer inkludering igjen for kronene. Det er mange der ute som venter på oss. Vi får mye oppmerksomhet fra mange hold og vi blir stadig invitert til å fortelle om inkluderingssamarbeidet vårt, blant annet på mulighetskonferansene, avslutter Bosse Litsheim.
 
 Av Eivind A. Pettersen
 
 
Til nyheitsarkivet
Nyheiter

Sjå eit gratis IA-Webinar

Siste nyheiter
illustrasjon arbeidsmil%c3%b8portalenIA-verktøy: Arbeidsmiljøportalen
24.08.2021
24.08.2021: IA-verktøy: Arbeidsmiljøportalen
portalen 5Video om Arbeidsmiljøportalen
17.08.2021
17.08.2021: Video om Arbeidsmiljøportalen
syk mann illHvordan følge opp sykmeldte?
16.08.2021
16.08.2021: Hvordan følge opp sykmeldte?
logo_nav
Kurs og aktivitetar

Meld deg på nyheitsbrevet

Sjå eit gratis IA-Webinar

Siste nyheiter
illustrasjon arbeidsmil%c3%b8portalenIA-verktøy: Arbeidsmiljøportalen
24.08.2021
24.08.2021: IA-verktøy: Arbeidsmiljøportalen
portalen 5Video om Arbeidsmiljøportalen
17.08.2021
17.08.2021: Video om Arbeidsmiljøportalen
syk mann illHvordan følge opp sykmeldte?
16.08.2021
16.08.2021: Hvordan følge opp sykmeldte?
logo_nav
Kurs og aktivitetar

Meld deg på nyheitsbrevet