19.06.2017: Slik fikk Stian (25) perfekt jobbmatch

19.06.2017
Tre ganger forsøkte Stian Camilio Hansen å ta fagprøven, men mislyktes. Nå har elektriker-lærlingen fått hjelp av NAV og en velvillig arbeidsgiver til å komme seg ut i arbeid.
Ung%20rekrutt
VELLYKKET SAMARBEID: Stian Camilio Hansen (foran) har lese- og skrivevansker. Nå er elektrikerlærlingen i ferd med å ta fagbrev takket være mange gode hjelpere. (Fra v.) Harald Simonsen, arbeidslivscoach ved NAV Arbeidslivssenter, HR-leder Kathrine Waardal i Petterson og Gjellesvik, avdelingsleder Unni Sæbø fra NAV Åsane og jobbspesialist Marit Galta-Opheim fra NAV Fana. De sistnevnte har ikke jobbet direkte opp mot Stian, men mot andre brukere. Foto: Eivind A. Pettersen
Stian sliter med lese- og skrivevansker. Med hjelp fra ungdomsveileder Tom Arne Høvik på NAV Laksevåg ble Stian koblet til Elektroentreprenør Petterson & Gjellesvik AS og HR-leder Kathrine Waardal. Gladhistorien ble presentert under NAV Hordalands fagseminar for jobbspesialister og ungdomsveiledere.

– Petterson & Gjellesvik har gitt meg en meningsfylt arbeidsdag og mulighet til å fortsette i firmaet på lengre sikt. De tok meg inn i varmen og jeg slapp å starte på scratch. NAV ga meg støtte i form av reise- og dagpenger. Nå har jeg fullt fokus på å ta fagprøven, sier 25-åringen målbevisst.

Mislyktes flere ganger
Første gang Stian var oppe til eksamen viste det seg at opplæringen han hadde fått ikke var relevant for fagprøven. Andre forsøk var også mislykket. Tredje gang prøvde han seg i et nytt firma, men mentoren sluttet, lærlingen ble nedprioritert og led under mangel på tilrettelegging og oppfølging.

– Da Stian først kom til oss var vi tiltaksbedrift og søkte om mentortilskudd, men fikk det ikke. Det er ikke så lett å skaffe seg full oversikt. Etter en litt kronglete start fikk vi en god saksbehandler i NAV som hjalp oss å søke om inkluderingstilskudd, forteller HR-leder Kathrine Waardal.

Viktig kartlegging
Stadig flere unge under 30 år sliter med å komme seg inn i arbeidslivet. 321.000 norske ungdommer risikerer å bli uføre. For å hjelpe denne gruppen satser NAV Hordaland på jobbspesialister som kartlegger brukerens utfordringer.

– Vi er et knutepunkt mellom arbeidstaker og arbeidsgiveren. Vi bruker mange verktøy, men det viktigste er aktiv lytting og god dokumentasjon, sier Unni Sæbø fra NAV Åsane.

Hun poengterer at som jobbveileder må man være ærlig med brukeren og klargjøre hvilken utdanning denne trenger for å kunne få drømmejobben.

– Arbeidsgiverne har klare og ufravikelige krav, eksempelvis mastergrad om man skal få en krevende kontorjobb, sier hun.

Fylkeskoordinator Gunnfrid Kvalsund i NAV Hordaland inviterte hele 80 ungdomsveiledere og jobbspesialister fra hele fylket til samlingen på Scandic hotell i Håkonsgaten. I Åsane, Fana og Stord arbeider NAV med utvidet oppfølging i egenregi og skal bistå alle aktuelle arbeidssøkere i kontoret ut i arbeid og aktivitet.

– Tanken er at veilederne skal lære seg hvordan jobbspesialistene tilnærmer seg arbeidsgiver i forhold til nettverksbygging, innsalg og oppfølging, sier Kvalsund.

Optimist
– Jeg har forventing om at dere i NAV skal være tilgjengelige på telefon og mail, har god kjennskap til personen man jobber med og er kreative. Det gjør samarbeidet mye smidigere. Å bli godt kjent med en kandidat tar tid og man må avsjekke ting underveis. Vi håper Stian kan bli den første i Hordaland som avlegger muntlig fagprøve, sier Waardal i Petterson og Gjellesvik.

Elektrofirmaet har vært IA-bedrift i mange år og tatt inn en rekke ungdommer på arbeidstrening de siste årene. Noen av dem har fått fast jobb. Stian håper å bli enda en i rekken av heldige.

– Det er tøft å være i arbeidslivet og jeg må ta igjen en del lesing og studier på kveldstid og i helger. Men jeg har god dialog med Kathrine, får god tilrettelegging og har allerede simulert fagprøven. Dette skal jeg klare, sier Stian Camilio Hansen optimistisk.

Av Eivind A. Pettersen
Til nyheitsarkivet
Nyheiter

Sjå eit gratis IA-Webinar

Siste nyheiter
illustrasjon arbeidsmil%c3%b8portalenIA-verktøy: Arbeidsmiljøportalen
24.08.2021
24.08.2021: IA-verktøy: Arbeidsmiljøportalen
portalen 5Video om Arbeidsmiljøportalen
17.08.2021
17.08.2021: Video om Arbeidsmiljøportalen
syk mann illHvordan følge opp sykmeldte?
16.08.2021
16.08.2021: Hvordan følge opp sykmeldte?
logo_nav
Kurs og aktivitetar

Meld deg på nyheitsbrevet

Sjå eit gratis IA-Webinar

Siste nyheiter
illustrasjon arbeidsmil%c3%b8portalenIA-verktøy: Arbeidsmiljøportalen
24.08.2021
24.08.2021: IA-verktøy: Arbeidsmiljøportalen
portalen 5Video om Arbeidsmiljøportalen
17.08.2021
17.08.2021: Video om Arbeidsmiljøportalen
syk mann illHvordan følge opp sykmeldte?
16.08.2021
16.08.2021: Hvordan følge opp sykmeldte?
logo_nav
Kurs og aktivitetar

Meld deg på nyheitsbrevet